Pelastetaanko maailma?
Onneksi perheessämme on koira. Käymme yhdessä ulkona vähintään kerran päivässä muutaman kilometrin lenkillä. Lempipaikkojamme ovat Siiponjoen, Hiekkasärkkien ja Vuorenkallion maastot. Vuodenaikojen mukaan vaihtuvan luonnon keskellä tajuaa, mikä rikkaus meitä ympäröivä puhdas luonto on. Ja kuinka kamalaa olisi menettää tämä kaikki. Jokainen aikuinen ymmärtää, että eläinten ja kasvien elinympäristön vaaliminen vaatii fiksuja ja kestäviä päätöksiä. Me aikuiset tiedämme myös, että isojen päätösten ja muutosten läpi vieminen vie aikaa. Viime vuosina ilmastossa tapahtuneet muutokset, uutiset eläinlajien tuhoutumisesta ja lisääntyneet luonnonkatastrofit ovat kuitenkin saaneet lapset ja nuoret ahdistumaan ja pelkäämään tulevaisuutta. Eikä meistä kukaan halua tätä.
Suomi on monella mittarilla maailman kärkeä ympäristö- ja ilmastovastuullisuudessa, mutta meidänkin on tehtävä enemmän. Muutos alkaa jokaisen kotoa arkisista ja pienistä valinnoista. Syödään vaikka vähän harvemmin riisiä ja soijaa.
Maapallo ei kuitenkaan pelastu lihansyöjiä syyllistämällä. On terveellistä syödä monipuolisesti. MTK on asettanut hienosti tavoitteekseen hiilineutraalin ruuantuotannon vuoteen 2030 mennessä. Haluan mainita tämän siksi, että jo tällä hetkellä kotimainen lihakarja voi laiduntaa nurmella, joka on samalla erittäin hyvä hiilinielu.
Suomen omat päästöt eivät tietenkään ilmaston lämpötilaa ratkaise, mutta vaatimalla edelläkävijyyttä, Suomessa on jo saatu syntymään ratkaisuja, joiden myyminen Kiinan ja Intian tapaisille markkinoille vähentää päästöjä moninkertaisesti Suomen omiin päästöihin verrattuna.
Entäs ne muut pienet-suuret teot? Voimme tukea älykkäiden energiaratkaisujen käyttöönottoa yrityksissä ja kotitalouksissa, helpottaa jätteiden hyödyntämistä raaka-aineina ja energian tuotannossa ja vähentää kierrätykseen kelpaamattoman muovin käyttöä. Jotta kiertotalouden toimintamallit yleistyisivät, yrityksille pitää mahdollistaa pääsy jätehuollon markkinoille ja taata reilu kilpailuasetelma.
Suurten tekojen sarjaan kuuluvat päästökauppa ja verotus. Nielumarkkinoiden kehittäminen ja hiilipörssi. fossiilisten polttoaineiden energiakäytöstä luopuminen merkittävällä tavalla ja päästöttömän, uusiutuvan energian käyttö mukaan lukien ydinvoima. Tulevaisuuden polttoaineena biokaasulla on paljon kasvunvaraa. Yksin tällä ei ajoliikenteemme tosin pärjää - sähköä tarvitaan myös. Ja paljon nykyistä edullisempaa biopolttoainetta ja sähköä käyttäviä ajoneuvoja. Pitkien välimatkojen maassa yritysten kuljetuskustannukset pitää huomioida kun päästövähennyksiä tavoitellaan. Näiden päätösten läpivientiin tarvitaan kansanedustajia.
Kouluissa ja ravintoloissa voimme vähentää ruuan hävikkiä ja syödä yhä enemmän lähellä tuotettua ruokaa. Helposti toteutettavia pieniä arjen tekoja, joita nuoretkin voivat toteuttaa on paljon. Helpotetaan tulevaisuuden tuskaa ja tehdään niitä yhdessä, ilman äärimmäisyyksiin menoa.
Hanna Saari
132